Η πειρατεία στο Android, υπέρ(?) και κατά

Android piracy

Ένα νέο report από την εταιρεία ασφαλείας Arxan έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που λίγο-πολύ όλοι ξέραμε: Ότι η πειρατεία στο Android είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Έχοντας πάρει και την θέση του developer, αλλά και του χρήστη σε Mobile πλατφόρμες, θέλω να αναφέρω ορισμένα σημαντικά points.

Για αρχή να αναφέρω τα "αποτελέσματα" του report της εταιρείας, σύμφωνα με τα οποία το 100% των 100 κορυφαίων επί πληρωμή εφαρμογών στο Android, υπάρχουν και σε "σπασμένες" εκδόσεις.

Επίσης από τις 100 κορυφαίες δωρεάν εφαρμογές στο Android, οι 73 είχαν επίσης "χακαριστεί", χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό είχε γίνει για να αφαιρεθούν διαφημίσεις, ή IAPs από αυτές.

Μία μικρή παύση όμως, καθότι δυστυχώς η εταιρεία Arxan δεν μας ανέφερε την μεθοδολογία με την οποία 1) επιλέχθηκαν οι top εφαρμογές 2) εντοπίστηκαν και "δοκιμάστηκαν" οι "σπασμένες" εκδόσεις τους.

Από επιστημονικής πλευράς αν ένα report δεν περιέχει αναλυτικά την διαδικασία, τις μεθόδους και λεπτομέρειες σχετικά με αυτές, τότε τα αποτελέσματα θεωρούνται άκυρα. Ας υποθέσουμε όμως ότι η εταιρεία ακολούθησε κάποια ενδεδειγμένη και κατάλληλη διαδικασία, την οποία όμως δεν αναφέρει για να αποφύγει νομικά προβλήματα με την παραδοχή ότι κατέβασαν σπασμένες εφαρμογές.

Όπως και να χει όμως, θέλω να αναφερθώ λίγο στην "πειρατεία" γενικότερα.

Android piracy

Η πειρατεία από την σκοπιά του developer

Το να φτιάξει κάποιος μία αξιόλογη Android εφαρμογή είναι κάτι πολύ δύσκολο. Ένας developer έχει αφιερώσει πολλά χρόνια ή και δεκαετίες από την ζωή του για να μάθει να προγραμματίζει και στην συνέχεια να εξειδικευτεί σε μία πλατφόρμα. Στην συνέχεια αφιερώνει μήνες ή και χρόνια από την ζωή του για να αναπτύξει μία αξιόλογη Android εφαρμογή. Επίσης πρέπει συνεχώς να μετεκπαιδεύεται, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα νέα APIs, τα οποία θα ενσωματώνει στην εφαρμογή του με συνεχή updates.

Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι οι developers δεν χρειάζονται πολυτέλειες όπως το να έχουν να φάνε, θέρμανση, ή να πληρώσουν το ρεύμα, οπότε "γιατί να πληρώσω την εφαρμογή ενώ την βρίσκω σπασμένη στο μομπιλισμ?".

Πέρα από την πλάκα είναι απολύτως λογικό κάποιος να θέλει να πληρωθεί για την δουλειά του, και είναι σίγουρα ανήθικο να την κλέβεις.

Android piracy

Η πειρατεία από την σκοπιά του χρήστη

Στην πειρατεία συμβάλλει το γεγονός ότι πολλοί χρήστες του Android δεν έχουν πιστωτική/χρεωστική κάρτα και η Google δεν βοηθάει καθότι δεν παρέχει Google Play Gift Cards σε όλες τις χώρες.

Update 3-11-2014 Στην Ελλάδα έχουμε πλέον Gift Cards.

Αντί λοιπόν να μπει κάποιος στην διαδικασία να βγάλει κάποια prepaid κάρτα, προτιμάει απλά να κατεβάσει το σπασμένο .apk και να κάνει "την δουλειά του."

Επίσης κάποιος ίσως θελήσει να δοκιμάσει εκτενώς μία εφαρμογή πριν την αγοράσει, οπότε είναι "λογικό" να την κατεβάσει σπασμένη, και στην συνέχεια αν δει ότι τον καλύπτει να την αγοράσει. Η Google επιτρέπει "refunds" για 15 λεπτά αφότου αγοράσουμε μία εφαρμογή, αλλά για παράδειγμα 15 λεπτά δεν επαρκούν να δοκιμάσουμε μία εφαρμογή πλοήγησης μέσω GPS.

Update 3-11-2014 Αυξήθηκε σε 2 ώρες ο χρόνος στον οποίο μπορούμε να ζητήσουμε refund.

Ένα άλλο point που έχει βάση, είναι για όσους έχουν αγοράσει το ίδιο παιχνίδι/εφαρμογή για άλλη πλατφόρμα. Έχοντας αγοράσει π.χ. το Max Payne για το PC και για το iOS, είναι "άδικο" να πληρώσω και σε άλλη πλατφόρμα το ίδιο ποσό με κάποιον που δεν το έχει ξανααγοράσει.

Τέλος όταν π.χ. ένα παιχνίδι (βλέπε Angry Birds GO) ζητάει 50ευρώ για ένα εικονικό αυτοκινητάκι σε In-App αγορά, και 100ευρα για να μπορείς να παίξεις όποτε εσύ θες χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις να ξεκουραστούν οι χαρακτήρες, τότε θεωρώ λογικό κάποιος να πάει σε κάποια σπασμένη-modded έκδοση.

Android piracy

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση

Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει ούτε άσπρο, ούτε μαύρο, με την αλήθεια να είναι κάπου στην μέση. Σίγουρα είναι ανήθικο να κατεβάζεις κάτι σπασμένο, φτύνοντας σκληρή δουλειά 10ετιών του developer, αλλά σίγουρα είναι επίσης ανήθικο να προσπαθείς να εκμεταλλευτείς τους χρήστες ζητώντας αναλώσιμες αγορές της τάξης των 50/100 ευρώ, οι οποίες και επαναλαμβάνονται.

Προσωπικά πάντα αγοράζω εφαρμογές (προφανώς δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε προσφορές), και σίγουρα δεν κάνω σε άλλους αυτό που δεν θα ήθελα να κάνουν και στην δική μου δουλειά. Η θέση σας όπως πάντα ευπρόσδεκτη στα σχόλια.

  • android-piracy

Report της Arxan

Infographic της Arxan

aByte