Εγκαθιστώντας την Android 4.4-based CM11 στο Xperia Neo V

Xperia Neo V CM11

Όσοι γνωρίζετε χρόνια τον κόσμο του Android ίσως θυμάστε το Sony Xperia Neo V, μία συσκευή που κυκλοφόρησε το 2011 με άψογη σχέση απόδοσης-τιμής.

Είναι εντυπωσιακό ότι η συσκευή αυτή αναβαθμίζεται ακόμα και σήμερα, και μπορεί να τρέξει ακόμα και την τελευταία έκδοση του Android, 4.4 KitKat.

Το κινητό φοράει μονοπύρηνο επεξεργαστή της Qualcomm, την GPU Adreno 205 και 512MB RAM. Κυκλοφόρησε με Android 2.3 Gingerbread και αναβαθμίστηκε επίσημα από την Sony σε 4.0 ICS. Φυσικά όπως έχουμε ξαναδεί, κάποιες Android συσκευές αναβαθμίζονται "για πάντα", ειδικά αν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις (ξεκλειδώσιμο bootloader, SoC της Qualcomm κτλ). Έχουμε δει και συσκευές του 2010 να τρέχουν απροβλημάτιστα 4.4 KitKat, αλλά και το Xperia Neo V αποτελεί ενδιαφέρον Case Study.

Ο φίλος του site Χρήστος Νικηφορίδης ολοκλήρωσε την εγκατάσταση CM11 στην συσκευή του και μοιράστηκε την διαδικασία -αλλά και το κατά πόσον τον δυσκόλεψε- μαζί μας.

Είχα το Sony Xperia Neo V, αλλά αναβαθμίζοντας συνέχεια εφαρμογές όπως το facebook και διάφορα άλλα, άρχισε να κολλάει απίστευτα. Αποφάσισα να μπω στον κόπο και την διαδικασία να ξεκλειδώσω το κινητό μου (mt11i) και να βάλω μία καινούρια έκδοση του Android, την 4.4.2 kitkat μέσω της Custom ROM Cyanogenmod.

Για να αρχίσω την διαδικασία έπρεπε να δω εάν επιτρέπει η συσκευή μου να ξεκλειδώσω τον bootloader, πληκτρολογώντας *#*#7378423#*#* . Στην οθόνη που εμφανίζεται επιλέγω service info -> configuration και ελέγχω αν το rooting status είναι yes, το οποίο μου δίνει δυνατότητα να συνεχίσω.

Xperia Neo V CM11 Xperia Neo V CM11 Xperia Neo V CM11

Ξεκλείδωσα τον bootloader της συσκευής μου ακολουθώντας τις οδηγίες από το link εδώ 1) επιλέγοντας το μοντέλο της συσκευής μου και 2) δίνοντας το IMEI και το e-mail μου, ώστε να μου αποσταλεί ο κωδικός ξεκλειδώματος τον οποίο θα χρησιμοποιήσω στο cmd.

Έπειτα κατέβασα την ROM και τον Kernel από την αντίστοιχη σελίδα.

Με την βοήθεια του GreeceAndroid.gr της ομάδας του facebook και την προσωπική βοήθεια του διαχειριστή της Γιάννη κατάφερα να βρω έναν οδηγό για το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου και την εγκατάσταση της ROM και του Kernel

Κατέβασα στον υπολογιστή μου το Android SDK γιατί θα χρειαστώ το εργαλείο fastboot που περιέχει, (ή το Flashtool) αλλά και τα gApps.

Για τα βάλω την συσκευή μου σε fastboot mode χρησιμοποιώ το πλήκτρο menu και συνδέω το USB με το PC. Στην κατάσταση fastboot πρέπει η ένδειξη led να είναι μπλε.

Xperia Neo V CM11 fastboot mode Xperia Neo V CM11 fastboot mode

Οι εντολές που έδωσα στο cmd αφού το σύνδεσα σε fastboot mode είναι:

fastboot

fastboot devices

fastboot oem unlock 0xcode (code: τον κωδικό που μου αποστείλανε στο e-mail)

fastboot flash boot to-onoma-toy-kernel.img

Xperia Neo V CM11 fastboot oem unlock

Στην συνέχεια, αφού όντως τα έχω καταφέρει με βάσει τον οδηγό, είμαι έτοιμος να κάνω εγκατάσταση την καινούρια έκδοση του Android. Μεταφέρω στην κάρτα MicroSD το .zip της έκδοσης που θέλω, αποσυνδέω την συσκευή μου και είμαι ετοιμος να την εγκαταστήσω. Καθώς την ανοίγω πατάω τα πλήκτρα έντασης διαδοχικά up down και στην οθώνη της συσκευής θα δω οτί έχω μπει σε recovery mode.

Xperia Neo V CM11 CWM

Αρχικά επιλέγω να κάνω backup την τωρινή ROM και μετά (με την βοήθεια των πλήκτρων έντασης) επιλέγω Wipe Data/Factory Reset.

Μετά το backup πατάω install zip > choose zip from /sdcard, μπαίνω στο direcotry /storage/sdcard0 και επιλέγω τα αρχεία που έχω για εγκατάσταση 1) την ROM και 2) τα gapps.

Τελείωσε το βασανιστήριο της εγκατάστασης! Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την συσκευή μας και να απολαύσουμε την νέα μας έκδοση... Ελπίζω να βοήθησα. Τέλος να ευχαριστήσω τον Γιάννη για την εγκατάσταση και την ενημέρωση της συσκευής μου ομολογώ πως ήταν πολύτιμη η βοήθεια του.

Εντυπώσεις

Η διαδικασία της εγκατάστασης ομολογώ ότι με δυσκόλεψε αρκετά μέχρι να το βρω. Προς το παρόν η συσκευή μου τρέχει άψογα χωρίς να κολλάει. Έχει τις βασικές εφαρμογές χωρίς κάποια παραπανίσια εφαρμογή για να το επιβραδύνει. Για εξοικονόμηση της μπαταρίας υπάρχει ένα πρόγραμμα, το device control, το οποίο επιτρέπει να χρονίσω την συσκευή μου από 122MHz για μικρή κατανάλωση ενέργειας, έως 1401MHz για υψηλές επιδόσεις, ακόμα και στα 768MHz που το έχω χρονισμένο δουλεύει μια χαρά. Το μόνο μειονέκτημα για εμένα είναι το ότι εγκαθιστά και δύο "περιττές" εφαρμογές του προγραμματιστή της οποίες έχω κρύψει με αντίστοιχο πρόγραμμα και ένα μείον ακόμα είναι ότι δεν βρήκα κατακόρυφο πληκτρολόγιο παρά μόνο qwerty.

Xperia Neo V CM11 Xperia Neo V CM11 Xperia Neo V CM11 Xperia Neo V CM11

Σημείωση ομάδας GreeceAndroid.gr: Να ευχαριστήσω και πάλι (και προσωπικά ως Γιάννης, αλλά εκ μέρους και όλης της ομάδας του site) τον φίλο Χρήστο Νικηφορίδη για τον κόπο που μπήκε να κάνει document όλη την διαδικασία, να μας αναφέρει την εμπειρία του και τις εντυπώσεις του. Θεωρώ εκπληκτικό το πόσο καλά τρέχει η τελευταία έκδοση του Android ακόμα και σε συσκευές αρκετών γενεών πίσω και είναι γεγονός ότι τους δίνει ανάσα ζωής για -αρκετά?- ακόμα χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας.

aByte