Android 5.0 Lollipop: Οι εφαρμογές των παρόχων θα γίνεται να σβηστούν

Android 5.0 Lollipop Carrier Apps

Δεν υπάρχει ευγενικός τρόπος να το πω: Το χειρότερο κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας ως σύνολο, είναι οι ίδιοι οι πάροχοι.

Ένα από τα πολλά "στραβά και ανάποδα" που κάνουν είναι η προσθήκη bloatware (a.k.a. crapware) -άχρηστων εφαρμογών τους- σε συσκευές που πουλάνε.

Για να προσθέσουν λάδι στην φωτιά, τις εφαρμογές αυτές τις βάζανε στο system/apps partition, από το οποίο ο μέσος χρήστης δεν μπορούσε να τις σβήσει, καθότι κάτι τέτοιο απαιτεί η συσκευή να γίνει πρώτα Root.

Η Google φαίνεται να προσπάθησε να βρει μία λύση για να συνεχίσει να προσφέρει στους παρόχους δυνατότητα "παραμετροποίησης", χωρίς όμως να "καταστρέφουν" τις συσκευές με άχρηστες (και πολλές φορές κακογραμμένες) εφαρμογές. Η λύση; Ένας πάροχος να έχει δυνατότητα στις "συσκευές του" να ορίσει μία λίστα εφαρμογών του να κατέβουν από το Google Play κατά την 1η εκκίνηση. Φυσικά το ευχάριστο είναι ότι ο χρήστης θα μπορεί να ακυρώσει την διαδικασία, αλλά και να τις σβήσει όποια στιγμή επιθυμεί.

Επιπλέον με τον τρόπο αυτό οι (λίγοι?) χρήστες που θα αφήσουν να εγκατασταθούν οι εφαρμογές των παρόχων, θα έχουν από την πρώτη στιγμή την τελευταία τους έκδοση και όχι κάποια outdated όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Θέλετε και άλλα θετικά; Ότι έτσι δεν θα υπάρχουν "διάφορα" variants ίδιων συσκευών με branding παρόχων, των οποίων οι αναβαθμίσεις θα εξαρτώνται από αυτούς.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα οι λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη αλλαγή είναι θολές. Εκτιμώ ότι τα παραπάνω θα μπουν ως προϋπόθεση στο CDD του Android 5.0, το οποίο όμως μένει να το δούμε.

Android 5.0 Lollipop Carrier Apps

Πηγή Σχετικό Link

aByte