Συνέντευξη από Έλληνες Android Developers, Μάριος Βασιλείου

oppo find 5

Ο Μάριος (a.k.a. DarkPain) είναι ένας από τους καλύτερους και αξιότερους Android Developers που είχα την χαρά να γνωρίσω, και θεωρώ τιμή μου ότι μου παραχώρησε την συγκεκριμένη συνέντευξη.

Θα δούμε μιλήσουμε λοιπόν με τον Μάριο για το πώς μπορεί να γίνει κάποιος Developer, αλλά και πώς εκείνος προσωπικά κατάφερε να "κατακτήσει την θέση" στην αρχική σελίδα του XDA χάρη στις εφαρμογές του.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ανάπτυξη εφαρμογών στο Android?

Ξεκίνησα την ανάπτυξη των εφαρμογών μου χρόνια πριν. Συγκεκριμένα τον χειμώνα του 2010.

Η αφορμή που υπήρξε πηγή έμπνευσης για να ξεκινήσω τα προγράμματα στο Android και να δημιουργήσω μερικά από αυτά ήταν μια πρώην κοπέλα μου. Τότε ως λάτρης του προγραμματισμού αποφάσισα να ασχοληθώ με το Android και την Java.

Άρχισα να διαβάζω βιβλία, σελίδες και να βλέπω tutorials στο YouTube μέχρι που δημιούργησα το Come Here ως πρώτο μου πρόγραμμα για προσωπική μας χρήση. Στην συνεχεία ακολούθησε το My Info και ανέβηκαν για το κοινό τον Γενάρη του 2011.

Ως φοιτητής είχα πολύ ελεύθερο χρόνο και πολύ αγάπη για τον προγραμματισμό οπότε άρχισα να κάνω περισσότερα προγράμματα σε πολύ λίγο διάστημα.

Μέχρι να γίνω και επίσημα Android Developer τον Γενάρη του 2011 είχα ήδη δημιουργήσει 5 εφαρμογές που ανέβασα αργότερα.

Από τότε έχω κάνει δεκάδες εφαρμογές εκ των οποίων 7 είναι δημοσιευμένες για το κοινό στο Google play και 10 στο App World της Blackberry.

  • android-development-started

 

Τι γνώσεις χρειάζονται?

Οι γνώσεις αποκτούνται όταν υπάρχει θέληση και μεράκι.

Καταρχήν για να ξεκινήσεις χρειάζονται 3 βασικά πράγματα, αγάπη για τον προγραμματισμό, υπομονή και θέληση.

Αγάπη για τον προγραμματισμό γιατί όταν θες να κανείς "σωστά" προγράμματα με τον κόπο σου και την αξία σου και όχι χρησιμοποιώντας App Generators. Γιατί πρέπει να τον αγαπάς πραγματικά για να τον μάθεις.

Υπομονή γιατί δεν πρόκειται να γίνεις τέλειος developer σε 1 εβδομάδα ούτε να γίνεις εκατομμυριούχος σε ένα μήνα όπως νομίζουν αρκετοί.

Θέληση για μάθηση γιατί υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να μάθεις για να είσαι "σωστός Android Developer" και ποτέ δεν πρόκειται να τα μάθεις όλα.

Ένας προγραμματιστής ποτέ δεν μπορεί να τα ξέρει όλα και οφείλει να μαθαίνει και να εξελίσσεται συνεχώς.

Τώρα στα τεχνικά χαρακτηριστικά αρχικά χρειάζεται αρκετά καλή γνώση της Java, τουλάχιστον τα βασικά της SQL, XML για να βγάλεις ένα καλό πρόγραμμα.

Τώρα αν ξέρεις και HTML, PHP, JSON, Linux κτλ σίγουρα θα σε βοηθήσουν σε μεγαλύτερα projects και αν ξέρεις λίγο από Photoshop, CSS, Video Editing δεν θα χρειαστείς designer.

Τα Android API και τα SDK Tools θα τα μάθεις στην πορεία και πρέπει να τα ακολουθείς συνεχώς.

  • sdk-tools

 

Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε κατά την ανάπτυξη, και πώς τα αντιμετωπίσατε?

Προβλήματα δυστυχώς συνέχεια συναντάς σε ανάπτυξη εφαρμογών. Κανένας δεν είναι τέλειος και κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί από την πρώτη 1000 διαφορετικές καταστάσεις.

Πόσο μάλλον στο Android που υπάρχουν τόσα κινητά και tablets με διαφορετικές οθόνες, αναλύσεις οθονών, επεξεργαστές, μνήμη RAM κτλ.

Το θέμα είναι να μην το βάλεις κάτω ποτέ και σίγουρα θα βρεις την λύση όταν έχεις επίμονη και υπομονή.

Έτυχε να παιδεύομαι ώρες ολόκληρες για να λύσω ένα πρόβλημα που στο τέλος ήταν ένα γράμμα για παράδειγμα.

Σημαντικά προβλήματα που να με πάρουν πίσω μέρες δεν συνάντησα ποτέ ευτυχώς. Τα προβλήματα ήταν κυρίως λόγο μνήμης ειδικά για τα κινητά που έχουν πολύ λίγη RAM και θέλεις να τα υποστηρίξεις ή λόγο το ότι υπάρχουν πολλά και διάφορα κινητά με διαφορετικές οθόνες, αναλύσεις και πρέπει να κάνεις σωστά τα Layouts και τα graphics.

Το 2 πιο πρόσφατα προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν με την "φόρτωση λίστας και εικόνων" από μια σελίδα με SAX parser και την προβολή στην εφαρμογή χωρίς να καταλαμβάνει πολύ μνήμη και να γίνεται γρήγορα σε ένα επαγγελματικό project που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα.

Το άλλο πρόβλημα ήταν στην DarkCalc. Στο floating calculator έπρεπε να καταφέρω να "ορίσω" διαφορετικές διαστάσεις της floating calculator δυναμικά για τις διάφορες οθόνες που υπάρχουν καθώς και να αλλάζω δυναμικά το κείμενο στα κουμπιά όταν αλλάζει το μέγεθος της αιρούμενης υπολογιστικής. Αναγκαστικά άλλαξα αρκετό κώδικα από την Open Source Library που χρησιμοποίησα και αργότερα ανάφερα την λύση μου στον δημιουργό όπου και την πρόσθεσε στην επομένη έκδοση.

  • android-development-problems

 

Ποιες εφαρμογές έχετε φτιάξει?

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 7 εφαρμογές δημοσιευμένες στο Google Play και 10 για BlackBerry (περισσότερες Android port).

Για Android στο Google Play υπάρχουν:

01My info (Από τις πρώτες και η πιο παραμελημένη εφαρμογή μου. Σου δείχνει τις πληροφορίες του κινητού σου με έναν πιο λεπτομερές geeky τρόπο. Έχω ξεκινήσει την αναβάθμιση της εδώ και καιρό αλλά ακόμη να τελειώσει)

02Come Here (Βρίσκει γρήγορα και εύκολα την τοποθεσία σου και μπορείς να την μοιραστείς με τους φίλους σου μέσω SMS)

03Dont Lock Me (Αποτρέπει το κλείδωμα της οθόνης όταν μιλάτε στο κινητό)

04Military Widget (Το μοναδικό μου widget. Δημιουργήθηκε μετά από παράκληση του κοινού με ένα χιουμοριστικό τρόπο για την προβολή της θητείας και του χρόνου που απομένει στο στρατό κάποιου στρατιώτη)

05Can i text for free (Ελέγχεις αν ο φίλος/η σου έχει την ίδια καρτοκινητή με εσένα ώστε να απολαμβάνετε τα πακέτα που προσφέρει η κάθε εταιρεία για τους ίδιους κατόχους κάρτας)

06Transportation in Athens (Το πιο επιτυχημένο και μεγαλύτερο project μου. Αγαπήθηκε, συζητήθηκε από πολλούς και έχει ξεπεράσει τα 25.000 downloads. Έχω δώσει αμέτρητες ώρες στην δημιουργία του καθώς και στην συντήρηση του. Δημιουργήθηκε πάλι μετά από παράκληση του κοινού και ήταν το πρώτο πρόγραμμα στο είδος του. Σκοπός του είναι η προβολή όλων των MMM(300+ γραμμές) στην Αθήνα, ώρες, στάσεις, διαδρομή, χρήσιμα τηλέφωνα, δημιουργία δικής σας λίστας χωρίς να απαιτείται Ιντερνετ. Ακόμη με την χρήση του Ιντερνετ προβάλλονται οι Απεργίες, Κυκλοφορία )

07DarkCalc (Το τελευταίο και επιτυχημένο μου Application. Ξεπέρασε τα 10.000 downloads. Έγραψαν άρθρο και στους XDA Developers γιαυτο. Από τα πρώτα floating apps που βγήκαν περιέχει κανονική υπολογιστική και floating calculator για γρήγορους υπολογισμούς όπου εσείς θέλετε.)

  • darkpain-android-apps

 

Για Blackberry στο App World υπάρχουν:

01DarkNotePad (Η πτυχιακή μου. Ένα απλό σημειωματάριο με πλήρες προστασία των σημειώσεων σας χρησιμοποιώντας την δική μου library για κρυπτογράφηση της βάσης δεδομένων με την μεγίστη προστασία)

02Goodbyte.gr (Προγραμμα προβολής ειδήσεων τεχνολογίας για μια από τις καλύτερες σελίδες στο είδος τους που υπάρχουν σήμερα)

03Transportation in Athens for BlackBerry 10+

04Transportation In Athens

05DarkCalc (Το DarkCalc χωρίς το floating app λόγο περιορισμού της Blackberry)

06Nea Salamis FC ( Πρόγραμμα προβολής ειδήσεων και νέων της Ομάδας Ποδόσφαιρου μου)

07DarkMemory (Παιχνιδι μνήμης με σκοπό την εύρεση των εικόνων ανά ζευγάρι)

08DarkCryptex (Κρυπτολεξο που σκοπός σας είναι να βρείτε όσες περισσότερες λέξεις μπορείτε πιο γρήγορα. Υπάρχει δυνατότητα φόρτωσης δικού σας λεξικού)

09DarkPain Apps ( Προσωπικό app για προβολή της σελίδας μου και όλων των ειδήσεων για τα προγράμματα μου)

10DarkSudoku (Το κλασικό Sudoku που αγαπήσαμε. Χρήση και με πληκτρολόγιο και touch. Έρχεται με 90 στάδια σε 3 διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας αλλά μπορείτε να κατεβάσετε και να δημιουργήσετε τα δικά σας στάδια.)

11MobiusNet (Εφαρμογή προβολής πληροφοριών για τις υπηρεσίες που προσφέρει η MobiusNet Webdesigns and Solutions . Μια εταιρεία κατασκευής, φιλοξενίας ιστοσελίδων και όχι μονό)

  • darkpain-bb-apps

 

Έχω φτιάξει αρκετές εφαρμογές τις οποίες δεν έχω δημοσιεύσει για διάφορους λόγους.

Μερικές είναι μόνο για προσωπική χρήση, άλλες δεν είναι έτοιμες ακόμη ή τις παραίτησα στην πορεία για διάφορους λόγους και άλλες δημιουργήθηκαν επαγγελματικά για άλλους.

 

Ήσασταν από τους πρώτους παγκοσμίως που έφτιαξαν floating apps. Άρεσε στον κόσμο αυτό το είδος εφαρμογών?

Ναι οφείλω να ομολογήσω ότι στην αρχή αγαπηθήκαν πολύ τα floating apps.

Την αρχή την έκαναν 2-3 προγράμματα και ακλουθήσαμε εμείς που χρησιμοποιήσαμε την Library του συναδέλφου Mark Wei. Τώρα σχεδόν όλες οι εταιρείες στα καινούργια κινητά έχουν floating apps.

Όταν είχα κάνει το DarkCalc αγαπήθηκε αμέσως.

Έγραψαν άρθρο για αυτό στην αρχική σελίδα των XDA Developers και είχε βγει Ν1 ΔΩΡΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ στην σελίδα της Samsung Apps για 2-3 μέρες.

Τώρα "έσκασε η φούσκα" των floating Apps αλλά συνεχίζει να έχει ζήτηση.

Ετοιμάζω update που θα έχει αρκετές ευχάριστες αλλαγές και θα το κάνει πιο εύχρηστο.

Ακόμη ετοιμάζω και καινούργια floating apps που θα φανούν χρήσιμα σε αρκετούς.

  • dark-calc-floating-app

 

Μελλοντικά σχέδια

Πρώτο βήμα να αναβαθμίσω τα προγράμματα μου.

Λογω του ότι τώρα έχω σχεδόν τελειώσει την σχολή, έχω μετακομίσει πλέον μόνιμα Κύπρο και έκανα την πρακτική μου δεν είχα χρόνο να αναβαθμίσω κανένα πρόγραμμα μου όλο αυτό το διάστημα.

Λίγο η δουλεία, λίγο η σχέση, λίγο η μετακόμιση και προσαρμογή, λίγο κάποια προβλήματα υγείας και κάτι αναποδιές με έβγαλαν εκτός σχεδίων.

Θέλω να τελειώσω με τα updates του DarkCalc, My info και Transportation που έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Στην συνέχεια θέλω να τελειώσω κάποια άλλα προγράμματα που ξεκίνησα εδώ και καιρό. Μερικά είναι που έχω κάνει για τα Blackberry και θα τα τελειοποιήσω ώστε να τα δημοσιεύσω και για Android.

Θα έρθουν κιαλλα floating apps.

Έρχονται όμως κιαλλα καινούργια και καλυτέρα στο μέλλον, δεν σταματάμε εδώ.

Ένα από τα άμεσα σχέδια μου για το μέλλον είναι να αρχίσω και για άλλες πλατφόρμες εκτός του Android και Blackberry.

Εν τέλη αυτό που θα ήθελα για το μέλλον είναι να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά και επίσημα ως Mobile Developer αλλά προς το παρόν δεν είναι εφικτό.

  • future-development-plans

 

Galaxy S4 ή HTC One

Παρόλο που υπήρξα λάτρης της HTC, μου αρέσει πολύ το UI της, ειδικά το παλαιότερο (πιο Dark) και το HTC One έχει από τα καλυτέρα και ποιοτικότερα Designs διαλέγω Samsung S4.

Ο λόγος?

Προτιμώ τις Amoled οθόνες της Samsung στα κινητά, μαρεσει που έχει removable battery και δυνατότητα επέκτασης με micro sd.

Εκτός αυτού έζησα από πρώτο χέρι την υποστήριξη της HTC για τα κινητά της σε θέμα service αλλά και αναβαθμίσεων.

H Samsung αν μη τι άλλο είναι από τις λίγες που υποστηρίζουν περισσότερο τα κινητά που βγάζουν ασχέτως και αν σε θέμα υλικών δεν είναι τα καλυτέρα.

Πιστεύω σε θέμα software,hardware είναι από τις λίγες που παρουσιάζει κάτι καινούργιο τελευταία. Μπορεί μερικά από αυτά να είναι "σάλτσες" και να μην τα χρησιμοποιήσει ποτέ ο απλός χρηστής στην καθημερινότητα του αλλά παραμένουν καινοτόμα χαρακτηριστικά που τα παρουσίασε πρώτα η Samsung και θα εξελιχτούν στο μέλλον από άλλους.

  • gs4-vs-one

 

DarkPain στο Google Play

BlackBerry App World

Website

Facebook Fan Page

G+ Fan Page

aByte