Σχετικά με την υιοθέτηση των νέων εκδόσεων Android και iOS

android vs ios adoption rates

Μία νέα είδηση κατέφθασε στο inbox μου σήμερα, και αναφέρεται στον ρυθμό με τον οποίο υιοθετείται η τελευταία έκδοση του Android και του iOS.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, το 88 με 90% των iPhone βρίσκονται στο iOS 7, ενώ κάτω από το 10% των Android συσκευών βρίσκονται στο Android 4.4 KitKat. Φυσικά η "έρευνα" (και οι προεκτάσεις που δίνονται) είναι για γέλια, και εξηγώ το γιατί.

Κατ' αρχάς είναι επιεικώς "λάθος" να γίνεται σύγκριση λειτουργικού που δύνανται να τρέξει σε 6 κινητές συσκευές, εκ των οποίων η φθηνότερη κοστίζει σήμερα 300 ευρώ, ενώ συσκευές με Android ξεκινάνε με κάτω από 50 ευρώ.

Δεύτερον είναι λάθος κάποιος να στέκεται απλά στο "όνομα" iOS 7, ή "4.4 KitKat". Οι παλιές συσκευές της Apple, αν και "υποτείθεται" ότι τρέχουν την τελευταία έκδοση, λαμβάνουν "πετσοκομμένα" χαρακτηριστικά σε σχέση με τις νεότερες συσκευές.

Δεδομένου ότι π.χ. το iPhone 4, δεν πήρε καν από τα βασικά χαρακτηριστικά του iOS 6, (λέγε με Siri), γίνεται φανερό ότι το λογισμικό που τρέχει κάθε άλλο παρά "το τελευταίο" είναι.

Τώρα αν κάποιοι νιώθουν ψυχολογικά καλά, επειδή βλέπουν iOS 7 στο about της συσκευής τους, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

android vs ios adoption rates

Επίσης η παραπάνω έρευνα για κάποιο λόγο "ξεχνάει" ότι όλες οι Android συσκευές αναβαθμίζονται πολλές φορές το έτος με αναβάθμιση των gApps μέσω του Google Play και των Play Services. (τα οποία αναβαθμίστηκαν ξανά πριν λίγες μέρες).

Ναι, με τον συγκεκριμένο τρόπο η Google δίνει νέα στοιχεία, και νέα APIs για τους developers σε όλες τις συσκευές, το οποίο για κάποιο λόγο δεν αναφέρεται σε τέτοιου είδους "έρευνες".

Δεν βρίσκω το παραμικρό ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη "έρευνα", η οποία παραπέμπει περισσότερο σε προσπάθεια παραπλανητικής διαφήμισης. Το αστείο είναι ότι αντίστοιχες τακτικές ξεκινάνε πολλές φορές από την ίδια την Apple.

Συνοπτικότερα το θέμα των αναβαθμίσεων το έχουμε καλύψει εδώ, όπου δίνονται περισσότερα και αναλυτικότερα points (επίσης έχει ενδιαφέρον πώς το iOS 7 είναι σε επίπεδο Android 2.3 όσον αφορά τα χαρακτηριστικά).

Οπότε όχι, στην τεχνολογική blog-όσφαρια φράσεις όπως "το iPhone 4 πήρε iOS 7, ενώ το x-y Android έμεινε στην 4.1" δείχνουν απλά ημιμάθεια και άγνοια.

android vs ios adoption rates

Πηγή

aByte