Sailfish OS, το δοκιμάζουμε και σας το παρουσιάζουμε στο Nexus 4

Sailfish OS Review

Το SailfishOS αποτελεί ένα Open Source λειτουργικό, απόγονο του (αγαπημένου μου) Meego.

Πρόσφατα η εταιρεία Jolla κυκλοφόρησε την πρώτη συσκευή με Sailfish στην αγορά, όπως επίσης και Sailfish ROMS για Android συσκευές. Αξίζει όμως το λειτουργικό;

SailfishOS video Review

Ένα σύντομο βίντεο που τράβηξα δείχνοντας το λειτουργικό. Το βασικό κείμενο της αφήγησης μπορείτε να βρείτε στο τέλος του άρθρου.

 

Εγκατάσταση Sailfish OS σε Nexus 4 Mako

Ακολουθούμε λοιπόν τις οδηγίες που δίνονται: Αρχικά θα χρειαστεί να "γυρίσουμε" την συσκευή σε εργοστασιακό Android 4.2.2 Jelly Bean μέσω του επίσημου Factory Image.

Nexus 4 Android 4.2.2 Factory Image JDQ39

Sailfish OS Installation Sailfish OS Installation

Εγκαθιστούμε Custom Recovery, και στην συνέχεια την CM-10.1.3 πάνω στην οποία "πατάει" το Sailfish OS. Τέλος περνάμε και το .zip του SailfishOS πάνω από την CM.

Nexus 4 CWM Recovery

cm-10.1.3-mako.zip

SailfishOS Mako

Sailfish OS Review

 

Πλοήγηση στο SailfishOS

Με το που bootάρει το λειτουργικό μας υποδέχεται η αρχική οθόνη. Πάνω πάνω παρατηρούμε μία φωτεινή "μπάρα", την οποία όποτε βλέπουμε σημαίνει ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές, και στην περίπτωση της lockscreen, να βάλουμε την συσκευή σε αθόρυβη λειτουργία. Με Swipe από το κάτω μέρος εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις μας. Από τις εφαρμογές "βγαίνουμε" με Swipe από τα δεξιά ή τα αριστερά της οθόνης, ενώ κλείνουμε μία εφαρμογή με long-press στα Tiles.

  • sailfishos-navigation-1
  • sailfishos-navigation-2
  • sailfishos-navigation-3
  • sailfishos-navigation-4

Ρυθμίσεις και Quick Toggles στο SailfishOS

Αφού μπούμε στην εφαρμογή των ρυθμίσεων θα βρούμε κάποιου είδους "Quick Toggles" για να μπορούμε να αλλάξουμε γρήγορότερα (?) φωτεινότητα, ένταση κλήσεων, ή κατάσταση σε WiFi, BT Module κτλ.

Φυσικά το γεγονός ότι πρέπει να μπούμε στην εφαρμογή Settings, τα κάνει να μην είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα όσο άλλα λειτουργιά.

  • sailfish-os-settings-1
  • sailfish-os-settings-2
  • sailfish-os-settings-3
  • sailfish-os-settings-4

Email στο SailfishOS

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλησα να κάνω στο Sailfish OS ήταν να σετάρω το Gmail μου στην εφαρμογή Email. Δυστυχώς διαπίστωσα ότι η εφαρμογή μου εμφάνιζε απλά ένα "webview" το οποίο μου ζητούσε να δώσω σε ένα web-app της Jolla πλήρη πρόσβαση στο Gmail μου.

Δεν νομίζω Τάκη, είπα, και έψαξα στο Market για κάποια εφαρμογή που θα κατέβαζε τα emails μου με POP3. Δυστυχώς δεν βρήκα κάτι. Ευτυχώς που υπάρχει ο Browser, σκέφτηκα. Πού να ήξερα πόσο λάθος έκανα.

  • sailfish-os-email-1
  • sailfish-os-email-2

Browser στο SailfishOS

Μην έχοντας μπορέσει να μπω στα e-mail μου μέσω της εφαρμογής Email, πήγα να μπω στο Gmail από τον Browser. Δυστυχώς η σελίδα μου εμφανίστηκε στην πιο βασική μορφή της, σαν να την βλέπω από feature phone.

Δεν βρήκα κάποια ρύθμιση για "Desktop Mode". Έκανα μία σύντομη δοκιμή και τα πήγε αξιοπρεπέστατα στο HTML5test, οπότε λογικά το πρόβλημα θα είναι ότι το Gmail δεν αναγνωρίζει τον Browser, οπότε το fix λογικά θα είναι εύκολο.

  • sailfish-os-browser-1
  • sailfish-os-browser-2
  • sailfish-os-browser-3

Γενικά περί εφαρμογών και UI

Οι (περισσότερες) προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι γενικά όμορφες, αν και υπερβολικά "απλές" με περιορισμένη χρηστικότητα. Ομολογώ ότι θα ήθελα πολύ περισσότερες δυνατότητες στο λειτουργικό. Δυνατό σημείο ότι υπάρχει Terminal!

  • sailfishos-apps-1
  • sailfishos-apps-2
  • sailfishos-apps-3
  • sailfishos-apps-4

Jolla Store και εφαρμογές

Το λειτουργικό έρχεται "γυμνό" με ελάχιστες δυνατότητες out of the box.

Το Sailfish OS θα μπορεί να τρέξει κάποιες Android εφαρμογές, το οποίο όμως δεν γινόταν ακόμα στην ROM που δοκίμασα. Επίσης -προφανώς- δεν θα μπορεί να παίξει εφαρμογές που χρειάζονται Google Services, οπότε ξεχνάμε Maps, Gmail, Drive κτλ.

Στο Store όπως είναι λογικό δεν υπάρχουν ακόμα πολλές εφαρμογές, αν και ευτυχώς βρήκα κάποιες για να παίρνω Screenshots που χρειαζόμουν για το Review.

  • installed-apps
  • jolla-store-1
  • jolla-store-2

Επίλογος και συμπεράσματα

Είμαι ίσως ο μοναδικός στο σύμπαν που του άρεσε το Meego, και παρακολουθώ την εξέλιξη του SailfishOS από τα πρώτα του βήματα, μέσω του SDK που δίνεται σε Developers.

Αυτή την φορά, δεδομένου ότι έχουν κυκλοφορήσει συσκευή στην αγορά με το OS τους, αναγκάζομαι να γίνω αυστηρός στην κριτική μου (όπως έκανα και με το FFOS).

Όσο ένα Mobile λειτουργικό είναι σε δοκιμαστικό στάδιο και απευθύνεται μόνο σε devs είμαι απολύτως ελαστικός. Όταν αρχίζουν να το πουλάνε σε χρήστες (a.k.a. να ζητάνε τα χρήματά σου και τα δικά μου) τότε το κρίνω όσο αυστηρά πρέπει.

Δυστυχώς αυτό που βλέπω σε όλα τα εναλλακτικά Mobile OSes, είναι ότι κάνουν μισό βήμα μπροστά, στον χρόνο που ο ανταγωνισμός κάνει εκατοντάδες.

Ούτε το Sailfish (ούτε το FirefoxOS, το Tizen) τα βλέπω να εξελίσσονται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε αν ήθελαν να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς. (Για την εξέλιξη του Ubuntu Touch θα αναφερθώ σε μελλοντικό άρθρο).

Για την ώρα πάντως, δεν μου έχει μείνει κάτι που να με "τράβηξε" στο Sailfish. Ελπίζω στο μέλλον να τα καταφέρει.

  • sailfish-os-1
  • sailfish-os-2

Το κείμενο το οποίο εκφωνώ στο βίντεο review θα βρείτε παρακάτω

Το Sailish OS είναι ένα Mobile λειτουργικό το οποίο έχει φτιαχτεί με μοναδικό γνώμονα να μπερδεύει όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρήστη. Όπου βλέπουμε αυτή την φωτεινή μπάρα στην οθόνη μπορούμε με swipe προς τα κάτω να κάνουμε διάφορες ενέργειες, όπως για παράδειγμα εδώ να βάλουμε αθόρυβο την συσκευή μας. Πηγαίνοντας παρακάτω θα βρούμε "tiles" των ανοιχτών εφαρμογών μας, ενώ ακόμα πιο κάτω τα εικονίδια όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών. Ανά πάσα στιγμή με swipe στο κάτω μέρος της οθόνης προς τα πάνω μπορούμε να δούμε τα Notifications μας, ενώ όσο είμαστε εδώ, κάνοντας Swipe προς τα κάτω κάνουμε ενέργειες στα notifications. Αν δεν σας μπέρδεψα αρκετά μέχρι τώρα, υπάρχει και συνέχεια. Με Swipe από το πλάι, όπου και να είμαστε, γυρίζουμε στην αρχική οθόνη. Γράφουμε μία σημείωση και πατώντας τις τελείες πάνω αριστερά μπορούμε να πάμε ένα βήμα πίσω. Φυσικά η φωτεινή μπάρα υπάρχει για να κάνουμε παραπάνω ενέργειες στην εφαρμογή που είμαστε. Swipe στο πλάι και βγαίνουμε στην αρχική οθόνη. Ο Browser δεν μας εμφανίζει σωστά άγνωστα sites όπως το gmail, αλλά τουλάχιστον θα μπορείτε να παρηγορηθείτε διαβάζοντας greeceandroid. Κλασσικά swipe στο πλάι και βγαίνουμε. Η εφαρμογή των ρυθμίσεων περιέχει κάποιου είδους quick toggles, αν και μάλλον δεν θα τα χαρακτήριζα τόσο προσβάσιμα όσο θα πρεπε όπως σε άλλα λειτουργικά. Μου άρεσε ότι σε πολλές επιλογές, όπως το flight mode, δεν υπάρχει οθόνη επιβεβαίωσης, αντίθετα εμφανίζεται αντίστροφη μέτρηση κατά την οποία μπορείς να ακυρώσεις την ενέργεια. Την έκδοση του Sailfish OS που τρέχουμε θα την βρούμε στο About Product, είναι η 1.0.7.16 και τρέχει στο αγαπητό μου Nexus 4. Όσον αφορά τις βασικές προεγκατεστημένες εφαρμογές του λειτουργικού μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά "φτωχό" όπως αντίστοιχα και το "Store" δεν διαθέτει ακόμα τίποτα γνωστό ή αξιόλογο. Χάρηκα όταν είδα ότι υπάρχει Terminal για Unix-ο-εντολές, αλλά δυστυχώς το απαράδεκτο πληκτρολόγιο δεν βοηθάει καθόλου στην πληκτρολόγησή τους, όπως ακριβώς έγινε και τώρα και δεν πήρε το enter.

Πάμε όμως σε κάτι θετικό: Τόσο η εφαρμογή για τις επαφές, όσο και ο Dialer είναι καλοσχεδιασμένα και θα τολμήσω να πω ότι είναι όντως βολική η χρήση τους. Πατώντας κάθε γράμμα οι επαφές φιλτράρονται αντίστοιχα και μπορούμε εύκολα να πάρουμε τηλέφωνο όποιον θέλουμε κάθε φορά. Να ομολογήσω ότι το swipe στο πλάι για το κλείσιμο ακόμα δεν μου κάθεται καλά, κι ας το έχω κάνει τόσες φορές. Α, επίσης με long press μπορούμε να "κλείσουμε" τις ανοιχτές εφαρμογές. Η εφαρμογή της κάμερας δεν δουλεύει ακόμα στην ROM, αλλά θέλω να δείξω κάτι στο Calculator που μου έκανε εντύπωση. Γιατί η φωτεινή μπάρα είναι κάτω; Εκεί δεν θα πρεπε να είναι τα Notifications όπως είδαμε στην αρχή; Δυστυχώς δεν υπάρχει "consistency". Θεωρώ ότι τα Gestures σε ένα λειτουργικό θα έπρεπε να βοηθάνε τον χρήστη να κάνει ενέργειες ευκολότερα, και στο SailfishOS σίγουρα ΔΕΝ γίνεται. Τουλάχιστον η αντίστροφη μέτρηση -αντί για παράθυρο επιβεβαίωσης- υπάρχει για να μας παρηγορήσει. Deleting in 2 seconds. Η προφανώς μπορούμε να ακυρώσουμε το Delete μέσα στα 5 αυτά δευτερόλεπτα. Κλείνοντας θέλω να δείξουμε το Tutorial το οποίο μας υποδέχεται κατά την πρώτη χρήση της συσκευής, το οποίο μας εισάγει στην λογική του λειτουργικού και στα Gestures. Για Minimize Swipe. Pull down, και επιλογή. Τα Notifications στο κάτω μέρος και αυτό ήταν. Το Sailfish OS θεωρείται η εξέλιξη της παλιάς μου αγάπης, του Meego, που έτρεχα στο Nokia N900. Θέλω να πω ότι σίγουρα θα συνεχίσω να παρακολουθώ την εξέλιξή του, όπως κάνω για όλα τα Mobile λειτουργικά. Στην τελική δίνει μία ακόμα δυνατότητα επιλογής στους κατόχους συσκευών με ξεκλείδωτους bootloaders (λέγε με Nexus), το οποίο μόνο ως θετικό μπορώ να το εκλάβω Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Sailfish OS για εμένα δεν ήταν ούτε τα άβολα Gestures, ούτε η έλλειψη πολλών εφαρμογών στο Store. Ήταν ότι δεν είχα τρόπο να χρησιμοποιήσω ακόμα και βασικές υπηρεσίες που χρειαζόμουν, Gmail, Drive το οποίο ελπίζω να διορθωθεί σύντομα. Τουλάχιστον μπορούσα να μπω στο greeceandroid.gr, οπότε μάλλον δεν πρέπει να παραπονιέμαι, σωστά;

Sailfish OS Review

aByte