Android 5.0 Lollipop: Υποστήριξη Multiuser σε κινητά

Android 5.0 Lollipop Multiuser

Η υποστήριξη πολλαπλών χρηστών δεν είναι κάτι νέο στον κόσμο του Android, από το 4.2 Jelly Bean είναι διαθέσιμο για τα Android Tablets.

Τα κινητά είναι αρκετά πιο προσωπικές συσκευές από τα tablets, οπότε μέχρι πρόσφατα η Google δίσταζε να τους ενσωματώσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Φυσικά στο Android 5.0 Lollipop αυτό αλλάζει.

Θυμάμαι το 2013 έναν προγραμματιστή της Google να αναφέρει στο reddit τους λόγους που το συγκεκριμένο feature είχε ενσωματωθεί μόνο στα Tablets. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι "πρόβλημα" είχε αναφέρει τότε, σε αντιπαράθεση με την "λύση" που ενσωματώθηκε στο Android 5.0 Lollipop.

"...it is not at all clear how it should work on a phone, specifically with respect to SMS and phone calls. Suppose you have device sharing enabled and then a call comes in. Who gets it? Do you punch through to the current user? Only the owner gets it? If only the owner can answer, does it ring for the second user? Is it worse to annoy the current user with a ringing phone they can't answer, or worse for dad to miss a call from his boss because Junior was playing Angry Birds?"
"...Δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο θα έπρεπε να δουλεύει σε τηλέφωνα, ειδικά όσον αφορά τα SMS και τις τηλεφωνικές κλήσεις. Έστω ότι έχετε ενεργοποιήσει τους πολλαπλούς χρήστες, και έχετε μία εισερχόμενη κλήση. Ποιος θα την λάβει; Θα την εμφανίσεις στον "τωρινό" χρήστη; Μόνο ο βασικός χρήστης μπορεί να την λάβει; Αν μόνο ο βασικός χρήστης μπορεί να την λάβει, χτυπάει και για τον δευτερεύοντα χρήστη; Είναι χειρότερο να ενοχλήσεις τον "τωρινό" χρήστη με ένα τηλέφωνο να χτυπάει το οποίο δεν μπορούν να απαντήσουν, ή χειρότερο για έναν πατέρα να χάσει μία κλήση από το αφεντικό του γιατί ο γιος του έπαιζε Angry Birds;

Φτάνουμε στο σήμερα και βλέπουμε την Google να βρήκε λύση στο πρόβλημα αυτό με τον σωστότερο τρόπο: Δίνοντας δυνατότητα επιλογής. Ο "βασικός" χρήστης μπορεί να επιλέξει αν επιθυμεί να "πηγαίνουν" οι κλήσεις και τα SMS και στους άλλους χρήστες.

Γενικότερα η "υπόλοιπη" χρήση είναι τελείως ξεχωριστή, κάθε ένας έχει τις δικές του εφαρμογές, το δικό του Wallpaper, τους δικούς του φακέλους και αρχεία κτλ.

Η εναλλαγή μεταξύ χρηστών γίνεται γρήγορα και εύκολα. Μπορεί κάποιος να μην δίνει τόσο εύκολα το κινητό του σε άλλους, όπως γίνεται με κάποιο tablet, αλλά σίγουρα το ότι πλέον υπάρχει Multiuser υποστήριξη και σε κινητά είναι κάτι θετικό.

Android 5.0 Lollipop Multiuser Android 5.0 Lollipop Multiuser Android 5.0 Lollipop Multiuser

aByte