Το Android M έφτασε και μας αρέσει πολύ!

android-m-devpr

Χθές το βράδυ στο καθιερωμένο ετήσιο Google I/O ανακοινώθηκε και επίσημα η νεα έκδοση του Android για φορητές συσκευές, το Μ.

Αν και η Google δεν έκανε γνωστό το πραγματικό όνομα της νέας έκδοσης, τουλάχιστον όμως μας διέθεσε την developer preview του M (για Nexus 5, 6 και 9) όπως είχε γίνει και πέρυσι με το Lollipop. Πάμε να δούμε τα καλά που μας φέρνει?

Να ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι το M διορθώνει πλήθος μικρών και μεγάλων bugs που υπήρχαν στο Lollipop με τη Google να λέει χαρακτηριστικά "back to basics" και να ανασχεδιάζει σημαντικά το λειτουργικό της με σκοπό να τελειοποιήσει τις καθημερινές μας ενέργειες στις συσκευές μας.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που μας εντυπωσίασε είναι φυσικά η native προσθήκη app permissions μέσα στο λογισμικό. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο χρήστης, κατά τη λειτουργία της εφαρμογής πλέον, θα μπορεί να επιλέξει ποιά από τα δικαιώματα που ζητά μια εφαρμογή θα της είναι διαθέσιμα. Αν για παράδειγμα ενα app ζητάει πρόσβαση σε επαφές ή άλλα προσωπικά μας δεδομένα, θα μπορούμε να της αποκλείσουμε την πρόσβαση σε αυτά χωρίς τη χρήση άλλων εφαρμογών προστασίας.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του M θα είναι η βελτίωση της αυτονομίας της συσκευής μας μέσω του "dozing". Σύμφωνα με τη Google, όταν η συσκευή μας θα είναι σε αδράνεια, από μόνη της θα σταματά όλες τις διεργασίες της επιτρέποντας φυσικά τα notifications από τις διάφορες εφαρμογές, κάτι που φαίνεται να διπλασιάζει (!!!) την αυτονομία της συσκευής σε sleep mode! Ταυτόχρονα, θα υποστηρίζεται το usb type c που μας υπόσχεται κατά 3 με 5 φορές ταχύτερη φόρτιση!

android-m-devpr

Ταυτοχρόνως, το Μ θα επιτρέπει στους developers να βελτιώσουν την web εμπειρία μέσα στις εφαρμογές τους μέσω του Chrome Custom Tabs. Σύμφωνα με την εταιρεία, οποιοδήποτε web περιεχόμενο εφαρμογής θα χρησιμοποιεί παραμετροποιημένα tabs του Chrome για να τρέξει με αποτέλεσμα μία πιο όμορφη, γρήγορη και ομοιογενή εμπειρία. Είναι προφανές ότι η Google επιδιώκει την σύνδεση των εφαρμογών απευθείας μέσω του πυρήνα του λειτουργικού της.

Τέλος, το Μ θα ενσωματώνει κώδικα για την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων αλλά φυσικά και το Android Pay, μέσω του οποίου θα μπορούμε να κάνουμε τις αγορές μας (και μέσω nfc) με ασφάλεια αφού το δεύτερο θα δημιουργεί ένα δικό του virtual κωδικό κάρτας προστατεύοντας αυτόν της πραγματικής!

Σε κάθε περίπτωση εμείς "φλασσάραμε" το Μ και σύντομα θα σας πούμε και τις δικές μας εντυπώσεις! Γενικά πάντως μας άρεσαν οι αλλαγές της Google στην προσπάθεια της να βελτιώσει συνολικά την εμπειρία χρήσης κάνοντας ουσιαστικές αλλαγές και όχι αλλάζοντας απλά wallpapers! Τα συμπεράσματα δικα σας!

android-m-devpr

Πηγή

aByte