Ποια features από skins κατασκευαστών έχω ζηλέψει στο Stock Android

Best Android OEM features

Το Android δεν είναι "ένα πράγμα", αντίθετα, κάθε κατασκευαστής συσκευών το αλλάζει/παραμετροποιεί/εξελίσσει κατά την κρίση του.

Αν και δηλώνω φανατικός υποστηριχτής του Stock/Vanilla Android -και φυσικά των Nexus που το τρέχουν-, έχουν υπάρξει πολλές στιγμές που "ζήλεψα" κάποιο feature συσκευών με Skins.

Το θετικό είναι ότι τα περισσότερα "ωραία" features που έχω ζηλέψει ενσωματώθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις νεότερες εκδόσεις του AOSP. Και όταν λέω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εννοώ με καλύτερο ή χειρότερο τρόπο. Περισσότερα για αυτό σε λίγο.

Να γυρίσουμε πρώτα λίγο τον χρόνο πίσω. Θυμάμαι στο Galaxy S2 με Android 2.3 να έχω Quick Toggles στην Notification bar, χαρακτηριστικό που η Google κουτσο-ενσωμάτωσε στο Android 4.0 ICS. Και έπρεπε να φτάσουμε στο Android 5.0 ώστε τα Quick Toggles να μην χρειάζονται long-press για αλλαγή κατάστασης, πράγμα για το οποίο είχα γκρινιάξει πολλές φορές.

Και φτάσαμε μέχρι το Android (6.0?) M της Google ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε Re-Arrange -ή προσθήκη/αφαίρεση- των Quick Toggles, το οποίο γινόταν εδώ και καιρό σε 4.x ROMS της Samsung και άλλων κατασκευαστών.

samsung quick toggles quick toggles android 4.4 quick toggles android lollipop quick toggles android m

Ας αφήσουμε όμως τα Quick Toggles στο παρελθόν -και να έρθουμε πιο κοντά στο σήμερα-. Τι features από "μη-Nexus" θα ήθελα να δω στα Nexus μου;

 

Κάποια υλοποίηση MultiWindow

Η σειρά Note της Samsung μας καλόμαθε -και πλέον σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές Android ναυαρχίδων ενσωματώνουν κάποια υλοποίηση MultiWindow στις συσκευές τους-. Οι υπόλοιποι έπρεπε να χρησιμοποιούμε Xposed Modules -ή κάποιες Custom ROMs- αν θέλαμε κάτι αντίστοιχο.

Η Google στην M-Preview "έκρυψε" ένα σχετικό πειραματικό feature το οποίο και ελπίζουμε να έχει τελειοποιηθεί (?) μέχρι το τελικό λανσάρισμα της νέας έκδοσης.

aosp android m multiwindow

Theming System

Βαρέθηκα ο κάθε launcher, ο κάθε κατασκευαστής, και η κάθε ανεπίσημη ROM να έχει το δικό της "ανεξάρτητο" Theming System, όπου τα "θέματα" του ενός είναι ασύμβατα με του άλλου. Η Google ενσωματώνοντας κάποιο Theming System θα ορίσει το "στάνταρ" και θα γλιτώσει πολλούς από "άχρηστο" κόπο.

Android Theming System

Double Tap to Wake

Από τους κατασκευαστές του Android η LG ήταν η πρώτη με Double Tap to Wake -και ακόμα πιο πίσω η Nokia στο Meego για όσους ενδιαφέρονται-. Το συγκεκριμένο feature είναι (και) hardware dependent για να υλοποιηθεί σωστά, ειδάλλως υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση.

Το Nexus 9 το υποστηρίζει, ενώ από το Nexus 6 αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή. Still, μπορεί να γίνει στάνταρ σε όλα τα Nexus και ενδεχομένως και στις περισσότερες συσκευές;

Double Tap to Wake

Υπέρυθρες

"Μα γιατί Γιάννη μπλέκεις και features που απαιτούν ειδικό hardware; Ο τίτλος σου είναι -Ποια features από skins κατασκευαστών ζηλεύει το Stock Android-. Κάναμε τα στραβά μάτια στο Double tap to wake, αλλά εδώ παραπάει. Συν τοις άλλοις ο όρος skin δεν είναι σωστός μιας και οι αλλαγές που κάνουν οι κατασκευαστές δεν είναι μόνο εμφανιστιακές, αλλά περιλαμβάνουν και Custom Proprietary APIs και.."

Ο λόγος που το κάνω είναι ότι ο κώδικας για έλεγχο ενός IR Blaster υπάρχει από την Google στο AOSP, από το Android 4.4 και μετά. Το πρόβλημα είναι ότι κανένα Nexus δεν έχει θύρα υπερύθρων.

Οπότε στην ουσία η Google απλά διευκόλυνε λοιπούς κατασκευαστές Android συσκευών εκτός από τον εαυτό της.

Android Infrared Port

Διαχείριση Permissions

Η Xiaomi (αγαπάμε MIUI γενικότερα) στις συσκευές της έχει ενσωματώσει έναν "Permission Manager", ένα feature το οποίο βρίσκουμε και σε πολλές Custom ROMs. Πάλι το Android M είναι που "σώζει" την κατάσταση, με την Google (αργοπορημένα?) να δίνει την συγκεκριμένη δυνατότητα.

MIUI Permission Manager CM Privacy Guard Pa Privacy Settings Android M Permission Manager

Προγραμματισμένη ενεργοποίηση

Το συγκεκριμένο feature το έχω δει μόνο σε "Κινέζικες" συσκευές με SoCs της MediaTek. Μπορείς να βάλεις "κλείσεις" την συσκευή και να προγραμματίσεις να ενεργοποιηθεί 10 λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου. Δεν είμαι 100% σίγουρος αν απαιτείται MTK-based συσκευή, αλλά ακόμα και έτσι να είναι να ενσωματωθεί στον κώδικα του AOSP για τις Android One συσκευές.

scheduled startup mediatek scheduled startup mediatek

Desktop OS που τρέχει στο κινητό

Πάω την συζήτηση λίγο μακριά τώρα, αλλά μιας και είχα το Atrix θα με ανεχτείτε να σας γκρινιάξω. Μου άρεσε που το κινητό μου έτρεχε μία (πλήρη) Linux-ο-διανομή όταν το συνέδεα στο Lapdock. Και αν την "ξεκλείδωνες", μπορούσες να εγκαταστήσεις οποιοδήποτε πακέτο ήθελες. Όλα αυτά γίνονταν με έναν -αρχαίο για τα σημερινά δεδομένα- Tegra 2.

Να με θυμηθείτε που την ιδέα αυτήν της Motorola θα την ξαναδούμε στο μέλλον -και μακάρι σε επίσημη υλοποίηση της Google στο AOSP-. Μπορεί να μην "χρειαζόμαστε" πια Lapdocks παρά μόνο μία οθόνη και ένα HDMI (και keyboard/mouse με bt ή usb otg), μπορεί αυτό που θα τρέχει να είναι κάποιο Desktop Variant του Android (ή ChromeOS?), αλλά ποντάρω στο ότι την ιδέα αυτή θα την ξαναδούμε να παίζει στο μέλλον.

Android on Monitor

aByte