Το Android M σημαίνει...Multiwindow!

android-m-multiwindow

Πολλά features του Android M παρουσιάστηκαν στο Google I/O, ενώ πολλά ακόμα μάθαμε χρησιμοποιώντας το πρώτο dev release του.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που δεν αναφέρθηκε στην παρουσίαση, είναι η υποστήριξη Multiwindow!

Πολλοί κατασκευαστές Android συσκευών - με πρώτη τη Samsung - είχαν πραγματοποιήσει αντίστοιχες υλοποιήσεις και τις είχαν ενσωματώσει στις συσκευές τους. Οι υπόλοιποι, έπρεπε είτε να χρησιμοποιήσουμε κάποια custom rom που να το διαθέτει, είτε να εγκαταστήσουμε κάποιο Xposed Module για να εμφανίσουμε δύο ή περισσότερα apps στην ίδια οθόνη.

Στο dev preview του Andoid M που κυκλοφόρησε η Google, η ρύθμιση για το Multiwindow είναι "κρυμμένη". Πρέπει να αλλαχθεί το ro.build.type από build.prop σε userdebug για να εμφανιστεί. Μετά πηγαίνοντας στα Developer Options αποδεχόμαστε ότι αποτελεί - ακόμα - πειραματικό feature (σε alpha έκδοση μάλιστα) ενώ στη συνέχεια επιλέγουμε από το multitasking menu ποιές εφαρμογές θέλουμε να εμφανιστούν στην ίδια οθόνη.

android-m-multiwindow android-m-multiwindow

Κλείνοντας, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Google αποφάσισε επιτέλους να ενσωματώσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που τόσο επιθυμούσαν οι χρήστες στο AOSP Android. Εμείς το δοκιμάσαμε στο Nexus 5 μας και δούλευε άψογα αλλά σίγουρα θα είναι ακόμα πιο χρηστικό σε συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες. Όσο περνάει ο καιρός, το "καθαρό" Android γίνεται όλο και πιο πλήρες χωρίς να θυσιάζει την απίστευτη ταχύτητα και σταθερότητα που πάντα είχε. Μένει να δούμε το Multiwindow στην τελική του έκδοση στο official release του Android M όπου φυσικά θα ενεργοποιείται πιο εύκολα και θα δουλεύει ακόμα καλύτερα.

android-m-multiwindow android-m-multiwindow android-m-multiwindow

Πηγή

aByte