Στατιστικά Android συσκευών - Νοέμβριος 2015

Android Statistics November 2015

Κάθε μήνα η Google δίνει στην δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία κατανομής των εκδόσεων του Android, ώστε οι developers να γνωρίζουν το ποσοστό των (εν δυνάμει) χρηστών των εφαρμογών τους.

Όπως πάντα έχει ενδιαφέρον να δούμε αυτά τα στατιστικά, πόσο μάλλον όταν η κυκλοφορία του Android 6.0 Marshmallow "άρχισε" πριν από περίπου έναν μήνα.

Και εδώ έρχεται ένα σημαντικό point: Η OTA αναβάθμιση στα Nexus γίνεται σταδιακά. Το οποίο σημαίνει ότι όσοι δεν θέλουν να φλασάρουν χειροκίνητα τα Marshmallow Factory Images (ή να κάνουν adb sideload το update package) μπορεί να είναι ακόμα σε αναμονή του Update. Αντίστοιχα, τα νέα Nexus 5X και 6P -που έρχονται από το εργοστάσιο με Android 6.0- άρχισαν στην ουσία πριν λίγες μέρες να φτάνουν στα χέρια των αγοραστών τους στις Η.Π.Α., ενώ στις περισσότερες χώρες απλά είμαστε σε αναμονή. -Για την Ελλάδα για το 6P για παράδειγμα θα περιμένουμε μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, ενώ το 5X μέχρι τις 9 Νοέμβρη-.

Ακόμα και έτσι, τα στατιστικά δείχνουν ότι το Android Marshmallow έπιασε το 0,3%, το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον αν θυμηθούμε ότι το Lollipop (που κυκλοφόρησε αντίστοιχη περίοδο πριν έναν χρόνο) έκανε μέχρι τον Φεβρουάριο να εμφανιστεί στα στατιστικά.

Το Android Lollipop (5.0 και 5.1) κέρδισε και αυτό 2.1 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 25,6%, ενώ το Android 4.4 KitKat έχασε 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας στο 37,8%.

Τα τρία version bumps του Jelly Bean (4.1, 4.2 και 4.3) βρίσκονται εγκατεστημένα στο 29% των Android συσκευών, ποσοστό μειωμένο κατά 1,2 ποσοστία μονάδα σε σχέση με τον μήνα Οκτώβρη.

Οι παλιότερες εκδόσεις του Android (ICS και πίσω) βρίσκονται συνολικά στο 7,3% των συσκευών.

Αν και το pattern ήταν λογικό και αναμενόμενο -οι καινούριες εκδόσεις κερδίζουν, οι παλιές χάνουν- είχε ενδιαφέρον ότι το Android 6.0 Marshmallow εμφανίστηκε ήδη στον πίνακα.

Α, και ένα τελευταίο point: Θα ενεργοποιήσω και αυτόν τον μήνα το Nexus One μου, ώστε να μην εξαφανιστεί ποτέ το Android 2.2 Froyo από την λίστα.

Android Statistics November 2015

Σχετικό Link

aByte