Στατιστικά Android συσκευών - Απρίλιος 2016

Android Statistics April 2016

Στον κόσμο της αγαπημένης μας πλατφόρμας, τα νέα στατιστικά κατανομής εκδόσεων του Android, βοηθάνε τους Developers να μπορούν να βελτιστοποιήσουν τον αριθμό των πιθανών χρήστών των εφαρμογών τους.

Εκτός όμως από το να κρίνουν οι Developers το ποια APIs θα χρησιμοποιήσουν, μας δίνουν και μία ευρύτερη εικόνα του ρυθμού υιοθέτησης των νέων εκδόσεων.

Το Android το γνώρισα στην έκδοση 1.5, και από τότε -με εξαίρεση το 3.X Honeycomb- έχω δουλέψει κάθε νέα έκδοση σε συσκευές μου: Τις περισσότερες φορές σε κάποιο Nexus, χωρίς πατέντες/παραμετροποιήσεις διαφόρων κατασκευαστών. Πλέον στην βασική μου συσκευή τρέχω Marshmallow -η νεότερη έκδοση του Android που απευθύνεται σε χρήστες- το οποίο κατέχει το 4.6% της πίτας, αυξημένο κατά 2.6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα και το 5.1 Lollipop παρουσίασε μικρή αύξηση του ποσοστού του κατά 0.2 ποσοστιαίες μονάδες. Όλες οι υπόλοιπες -παλιότερες- εκδόσεις του Android είτε "έχασαν", είτε έμειναν στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Το Lollipop (5.0 + 5.1) κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο από όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις.

Κατά τ' άλλα ισχύουν τα γνωστά: -αν ένας χρήστης δίνει βάση στην αναβάθμιση της συσκευής του, με την τελευταία έκδοση του Android όπως αυτό δίνεται από την Google, τα Nexus αποτελούν μονόδρομο. Προσωπικά βλέπω τον μέσο χρήστη -και τον power user ορισμένες φορές- να μην τον πολυνοιάζει το αν έχει την τελευταία έκδοση του Android, αρκεί η συσκευή του να τρέχει απροβλημάτιστα με την έκδοση που είχε από το εργοστάσιο.

Ένα τελευταίο point: Θα έχει ενιαφέρον να δούμε το ποσοστό που θα έχει το Android 6.0 Marshmallow, όταν κυκλοφορήσει το τελικό Android N. Αναμένουμε.

Android Statistics April 2016

Σχετικό Link

aByte