Το Xposed Framework αναβαθμίζεται για το Android 6.0 Marshmallow

Xposed Framework Android Marshmallow

Το Xposed Framework στο Android αποτελεί (μεταξύ άλλων) μία εναλλακτική για όσους δεν θέλουν να φλασάρουν κάποια Custom ROM στην συσκευή τους.

Το συγκεκριμένο Framework, λοιπόν, αναβαθμίστηκε για να είναι συμβατό και με την τελευταία έκδοση του Android, το 6.0 Marshmallow.

Προφανώς για την εγκατάστασή του απαιτείται να έχουμε Rooted συσκευή. Φυσικά στο Marshmallow το Root απαιτεί κάποιον Patched/Modified Kernel που να απενεργοποιεί ορισμένες δικλείδες ασφαλείας του λειτουργικού. Επίσης προφανώς τα περισσότερα Modules που αλλάζουν λειτουργίες στα System Apps πιθανότατα πρέπει να ξαναγραφούν-παραμετροποιηθούν και για το Marshmallow.

Σε κάθε μεγάλη αλλαγή του Android ο developer του Xposed αντιμετωπίζει πλήθος "δυσκολιών". Η πιο μεγάλη αλλαγή ήταν από Dalvik σε ART στην αναβάθμιση από από 4.4 σε 5.0. Τελικά -φυσικά- τα κατάφερε αλλά οι συνεχείς αλλαγές στον κώδικα του ART στο 5.1 και μετά στο Marshmallow απαιτούσαν συνεχώς δουλειά εκ μέρους του.

Xposed Framework Android Marshmallow

Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Η συνεχής και ταχύτατη εξέλιξη του Android από την Google είναι κάτι θετικότατο. Ως αρνητικό side effect έχει πολλές "παραμετροποιήσεις" όπως π.χ. το Xposed, να μην προλαβαίνουν πάντα να κάνουν catch-up. Μόλις δηλαδή το Xposed έγινε σχετικά σταθερό -και τα περισσότερα Modules συμβατά με το 5.1 Lollipop- τότε κυκλοφόρησε το Android 6.0. Και έρχεται η ερώητηση, τις περιορισμένες ώρες που έχεις διαθέσιμες να ασχοληθείς με ένα open source Project ως developer, τις αφιερώνεις στο να εξελίξεις το Project για να το κάνεις συμβατό με το Android 6.0 ή πρώτα κοιτάς να το τελειοποιήσεις για το 5.0/5.1; Π.χ. ακόμα και σήμερα το "επίσημο Xposed" δεν παίζει σωστά σε 5.0/5.1 Samsung/Sony ROMS.

Με το παραπάνω point στην άκρη του μυαλού μας, μπορούμε να φλασάρουμε το Framework και να εγκαταστήσουμε τα αγαπημένα μας Modules. Ήδη υπάρχει μία πρόχειρη ανεπίσημη λίστα με τα Modules που δουλεύουν, ή "στο περίπου δουλεύουν", ή δεν δουλεύουν.

Όπως πάντα, πριν φλασάρουμε κάτι από Recovery, ή γενικά πριν πειράξουμε το /system κρατάμε (nandroid) backup της ROM μας, ή και ανεξάρτητο backup των αρχείων μας. Επίσης γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πώς ξαναεγκαθιστούμε την εργοστασιακή ROM στην συσκευή μας -π.χ. στα Nexus φλασάροντας το Factory Image από Fastboot-.

Α, επίσης πολλοί αναφέρουν bootloops ,οπότε μέχρι και η έκδοση του SuperSU ή και ο .. ελεύθερος χώρος στο system να παίζουν ρόλο στην "εμπειρία" σας.

Σε όσους αρέσουν τα πειράματα, μπορούνε (γκουχ, μπορούμε) να δοκιμάσουν (δοκιμάσουμε) το Xposed για το Marshmallow από το Link παρακάτω.

Download Xposed Framework for Marshmallow (v78+)

aByte