Οι εφαρμογές στο iOS "διαρρέουν" περισσότερα "προσωπικά δεδομένα" απ' ότι στο Android

ios apps vs android apps

Οι δωρεάν εφαρμογές στο iOS, εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο απ' ότι αυτές του Android, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Στο πλαίσιο της έρευνας ελέγθησαν οι 10 πιο δημοφιλείς εφαρμογές από καθεμία από τις 5 κατηγορίες (σύνολο 50 εφαρμογές σε κάθε πλατφόρμα).

Πιο συγκεκριμένα το 60% των εφαρμογών στο iOS ήθελε να ξέρει την τοποθεσία μας, το 54% να έχει πρόσβαση στις επαφές μας, και το 14% στο ημερολόγιό μας.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στο Android ήταν 42%, 20%, και 0% αντίστοιχα!

Σ' αυτή την φάση είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι "διαφημιστικοί είναι οι λόγοι" που οι developers ζητάνε τα παραπάνω "παράξενα permissions".

Αυτό ΔΕΝ καθιστά τις παραπάνω εφαρμογές (αναγκαστικά) κακόβουλες ή επικίνδυνες απλά είναι μία ένδειξη του πώς χειρίζονται τα προσωπικά μας δεδομένα.

Επίσης η κρυπτογράφηση των δεδομένων που στέλνουμε/λαμβάνουμε δεν αποτελεί "προτεραιότητα" για καμία από τις δύο πλατφόρμες. Το 100% των εφαρμογών στο iOS στέλνουν unencrypted δεδομένα, και το ίδιο ισχύει και για το 92% των Android εφαμογών.

Κάτι τέτοιο καθιστά τα δεδομένα μας ευάλωτα σε mitm attacks καθώς αποστέλλονται ως "clear-text".

Τέλος να αναφέρω ότι η γραμμή μεταξύ "συλλογής στατιστικών χρήσης" και "διαρροής προσωπικών δεδομένων" είναι αρκετά λεπτή. Το κακό είναι ότι οι "άδειες" που ζητάνε οι εφαρμογές για την "συλλογή στατιστικών" είναι πολλές φορές ολόιδες με αυτές που θα ζητούσε μία κακόβουλη εφαρμογή.

Προφανώς όμως ούτε η πλατφόρμα της Apple είναι η "λύση" για το πρόβλημα αυτό.

Το πλήρες κείμενο με την αναφορά της έρευνας μπορείτε να το βρείτε σε pdf εδώ.

  • ios-vs-android

appthority.com

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte