Η νέα έκδοση του Android M Developer Preview, διαθέσιμη για κατέβασμα

Android M

Η Google έκανε διαθέσιμη την δεύτερη δοκιμαστική έκδοση του Android M, φέρνοντας αρκετές ακόμα αλλαγές και διορθώσεις τις οποίες θα δούμε παρακάτω.

Οι κάτοχοι Nexus που θέλουν να πειραματιστούν μπορούν να φλασάρουν άμεσα το Factory Image.

Για το φλασάρισμα θα χρειαστείτε την τελευταία έκδοση του adb και του fastboot, τα οποία περιλαμβάνονται στο Android SDK. Επίσης η τελευταία έκδοση των εργαλείων αυτών διορθώνει και κάποια προβλήματα που μπορεί να είχατε συναντήσει τρέχοντας το flash-all scipt. Το workaround ήταν να φλασάρετε ένα ένα τα .img στο αντίστοιχο partition.

Android M adb and fastboot

Η πιο εμφανής αλλαγή είναι στον Launcher, ο οποίος απέκτησε και πάλι ένα φυσιολογικό grid χωρίς τα γράμματα στο αριστερό μέρος να καταλαμβάνουν μέρος της οθόνης. Επίσης, οι πιο συχνά χρησιμοποιημένες εφαρμογές στο πάνω μέρος του App Drawer δύναται να απενεργοποιηθούν -αν και θα ομολογήσω ότι τις χρησιμοποιώ.- Still, η δυνατότητα επιλογής είναι το σημαντικό κομμάτι, σε όσους δεν αρέσουν μπορούν να τις αφαιρέσουν.

Μία ακόμα αλλαγή είναι η προσθήκη Landscape Mode στον Launcher, κάτι το οποίο έλαμπε δια της απουσίας του, μιας και εδώ και πολλά χρόνια όλες οι αντίστοιχες εφαρμογές στο Google Play είχαν αυτή την δυνατότητα.

Android M launcherAndroid M launcher

Κάποιες εξίσου σημαντικές αλλαγές έγιναν στο System UI tuner, το οποίο επέτρεπε την αλλαγή των Quick Toggles στην 1η Preview. Πλέον δεν κρασάρει αν δεν κάνετε ακριβές drag and drop, αλλά δίνει και δυνατότητα για πλήρη παραμετροποίηση όλων των παραμέτρων της μπάρας ειδοποιήσεων. Μπορείτε να "εξαφανίσετε" όποιο εικονίδιο δεν θέλετε να εμφανίζεται. Την πιο ωραία αλλαγή την κράτησα για το τέλος -μπορούμε να εμφανίσουμε το ποσοστό της μπαταρίας στην μπάρα.- Από την μία είναι δυσάρεστο ένα feature που έχουμε εδώ και χρόνια σε Custom ROMs να άργησε τόσο πολύ να ενσωματωθεί, από την άλλη "κάλιο αργά παρά ποτέ". Υπάρχει και ένα Demo Mode -για όσους ενοχλούνται που βλέπουν μισοτελειωμένη μπαταρία σε screenshots-. Αντίστοιχο xkcd για όσους δεν κατάλαβαν . Και για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν και η εξήγηση.

Android M System UI TunerAndroid M System UI Tuner

Κάποιες λοιπές προσθήκες/διορθώσεις πολύ συνοπτικά: Υπάρχει επιλογή για το Now On Tap -το οποίο όμως δεν είναι ακόμα έτοιμο-. Κατηγοριοποιήθηκαν οι διάφορες διάλεκτοι της ίδιας γλώσσας, π.χ. το English (Australia) είναι πλέον μέσα στο English και όχι χύμα στην αρχική λίστα. Προστέθηκε επιλογή για άμεση διαγραφή ενός screenshot από την Notification Bar. Προστέθηκε στις ρυθμίσεις η επιλογή "Memory" για Overview της χρήσης RAM, (έφυγε μέσα από τα Apps) αλλά και δέχθηκε αλλαγές στο UI της. Κάποιες διορθώσεις στο UI του Calculator. Το εικονίδιο του search στα settings πλέον εμφανίζεται μόνο όταν υπάρχει κάτι να ψάξουμε, και όχι σε κάθε οθόνη. Το app info page, δείχνει overview των Permission, χωρίς να χρειαστεί να μπούμε στην επιλογή αυτή. Προστέθηκε στα Settings η επιλογή για Default Dialer. Το bug με το orientation κατά την λήψη φωτογραφιών διορθώθηκε.

Google Now On TapAndroid M Delete Screenshots from Notification BarAndroid M Memory

Κάποια τελευταία points: Το MultiWindow μπορεί και πάλι να ενεργοποιηθεί αλλάζοντας το build.prop. Το Dark Theme αφαιρέθηκε -αν και ομολογώ μου άρεσε-. Πιθανολογώ ότι θα ενσωματωθεί στο τελικό Android M σε μία πιο πλήρη υλοποίηση System-Wide. Στα release notes υπάρχει μία αναφορά στα known issues ότι το YouTube δεν μπορεί να κάνει share, αλλά προσωπικά δεν κατάφερα να "πετύχω" το πρόβλημα.

Ορίστε λοιπόν, έχοντας το overview του τι προσφέρει το νέο build του Android M Preview, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα το φλασάρετε στο Nexus σας. Τέλος, να θυμήσω ότι η τρίτη έκδοση του M Preview αναμένεται στα τέλη Ιουλίου, ενώ η διάθεση της τελικής έκδοσης στα Nexus θα γίνει το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Download Android M Dev Preview 2 (Android 5.2 Preview 2)

Android MAndroid M

aByte