Περί Android 7.0 Nougat και λοιπών εκδόσεων του Android

Android 7.0 Nougat

Η έκδοση 7.0 του αγαπημένου μας λειτουργικού συνοδεύτηκε από το μέτριο χειρότερο δυνατό Codename -το Nougat-.

Έχοντας πλέον δουλέψει εκτενώς την έκδοση αυτή, μπορώ να πω ότι πρακτικά έχει διορθωθεί ότι σημαντικό παράπονο είχα από την πλατφόρμα. Και εξηγούμαι.

Το Android στα πρώτα του βήματα (βλ. έκδοση 0.5) αποτέλεσε το εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές για όσους δεν τους κάλυπτε η πλατφόρμα της Apple, το τότε ημίνεκρο Symbian, αλλά ούτε και η πρόταση της Microsoft. Από τις πρώτες του εκδόσεις οι οποίες κυκλοφόρησαν ευρέως σε συσκευές (1.5 CupCake, 1.6 Donut, 2.1 Eclair, 2.2 Froyo) το Android προσέφερε -τουλάχιστον για εμένα ως χρήστη- περισσότερες και ουσιαστικότερες δυνατότητες και χαρακτηριστικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Η εξέλιξη και η πρόοδος της πλατφόρμας ήταν εντυπωσιακή -όπως εντυπωσιακή ήταν και η αποδοχή του Android από τους κατασκευαστές συσκευών, τους χρήστες και τους developers εφαρμογών-. Φυσικά για τους απαιτητικούς χρήστες που ζητάγαμε από μία Mobile πλατφόρμα να μπορεί να κάνει ότι ένα .. desktop, πάντα "κάτι έλλειπε". Τις ελλείψεις αυτές τις συμπληρώναμε ως έναν βαθμό flashάροντας κάποια Custom Rom (ή τελευταία χρησιμοποιώντας το layer του Xposed Framework).Σιγά σιγά, οι αλλαγές που αποζητούσα από μία Custom ROM σε σχέση με την εργοαστασιακή στα Nexus μου ήταν ελάχιστες -το οποίο μάλλον ισχύει και για άλλους χρήστες, μιας και τόσο η "παραγωγή" όσο και η "κατανάλωση των Custom ROMs έχει μειωθεί αισθητά.- Ταυτόχρονα η εξέλιξη και του hardware (ταχύτατα SoCs και αξιοπρεπείς κάμερες σε όλες τις κατηγορίες τιμής) καθιστά (χοντροκομμένα) οποιαδήποτε επώνυμη Android συσκευή κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στην αγορά, επαρκή για τον μέσο χρήστη, σε αντίθεση με το παρελθόν

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, η κατάσταση δεν ήταν έτσι: Το καλύτερο που μπορούσες να αποκτήσεις με 110 ευρώ ήταν το Vodafone Joy 845, με μία απαράδεκτη resistive οθόνη, μία απαράδεκτη κάμερα, απαράδεκτη ταχύτητα και το οποίο δεν μπορούσε καν να "τρέξει" ακόμα και τα απλά δυσδιάστατα παιχνίδια που υπήρχαν τότε στο Android Market νυν Google Play. Πλέον ακόμα και στην Entry Level κατηγορία, οι συσκευές είναι επαρκώς γρήγορες, με αξιοπρεπείς κάμερες για τις φωτογραφίες του Facebook που αποζητά ο μέσος χρήστης, αλλά και μπορούν να τρέξουν (πρακτικά) όλα τα παιχνίδια και τις εφαρμογές του Google Play.

Φτάνουμε λοιπόν στο Android 7.0 Nougat, το νέο γλύκισμα της Google που προσφέρει το πολυπόθυτο MultiWindow στον κώδικα του AOSP, το οποίο συνεπάγεται ότι το εν λόγω χαρακτηριστικό δεν θα χρειάζεται να υλοποιείται ανεξάρτητα από κάθε έναν κατασκευαστή που θέλει να το προσθέσει στις συσκευές του. (Και φυσικά υπάρχει πλέον και στα Nexus). Λοιπά highlights που εκτιμώ αφορούν τις βελτιώσεις (και την κατηγοριοποίηση) στα Notifications, τις νέες παραμετροποιήσεις στα Quick Toggles, τις βελτιώσεις στο Doze για καλύτερη αυτονομία, αλλά και την δυνατότητα αλλαγής του DPI της οθόνης χωρίς Root και "πατέντες". Πολλές ακόμα αλλαγές και μικροδιορθώσεις "αιτιολογούν" την αλλαγή του Version από 6.0 σε 7.0, αλλά ρεαλιστικά "μένει να φανούν" μιας και κάποια ουσιαστική διαφορά από το Vulcan API δεν θα δεις στην ήδη ταχύτατη συσκευή που μάλλον έχεις, και που ήδη τρέχει ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια χωρίς σπασίματα.

Προσωπικά, με την προσθήκη του MultiWindow νιώθω ότι όλες οι βασικές "ελλείψεις" των Nexus, έναντι υλοποιήσεων λοιπών κατασκευαστών, έχουν καλυφθεί. Επίσης, δεν έχω νιώσει σχεδόν καθόλου την ανάγκη για να εγκαταστήσω Custom ROM. Μπορεί να το κάνω ως δοκιμή, αλλά όχι επειδή συνάντησα κάποιον περιορισμό, όπως συνέβαινε παλιότερα.

Έφτασε το Android λοιπόν στην τελειότητα; Φυσικά και όχι. Έφτασε όμως σε ένα σημείο που ακόμα και power users έχουν την χρηστικότητα που αποζητούν χωρίς να χρειάζονται Root. Έφτασε επίσης στο σημείο που ο βασικός κώδικας του AOSP, αλλά και η ROMs των Nexus περιέχουν όλα τα χαρακτηριστικά που "ζηλεύαμε" σε "Skins" κατασκευαστών. Επίσης φτάσαμε στο σημείο που ακόμα και οι φθηνότερες συσκευές να λειτουργούν ταχύτατα και αξιοπρεπέστατα.

Προσωπικά δεν θα αφήσω τον κόσμο των Nexus (οκ, ίσως ο κόσμος αυτός αλλάξει όνομα σε Pixel), μιας και η όποια κατεύθυνση πάρει το Android είναι κάτι που θέλω να συνεχίσω να παρακολουθώ. Για τον μέσο χρήστη που αγοράζει το "τελευταίο Samsung" (και που είχε εδώ και πολλά χρόνια features όπως το MultiWindow) πιστεύω ότι το όνομα της έκδοσης του Android που τρέχει, είναι κάτι σχεδόν αδιάφορο.

Android 7.0 Nougat

aByte